Cum? Când și în ce condiții? De ce? Ei bine, răspunsul variază, în funcție de situație, de tipul de relație avut, de personalitatea celor doi, etc. Însă, se poate!
În mod obișnuit, într-o relație ar trebui să existe trei componente:
- îndrăgostirea romantică,
- atracția erotică și
- atașamentul.
Când?
Poate exista prietenie atunci când:
- între cei doi parteneri a rămas doar atașamentul, iar celelalte două componente au dispărut,
- există alte motive pentru care relația nu funcționează, cum ar fi : incompatibilitate, diferențe mari în modul de a vedea lucrurile, în gândire, atitudine, aspirații, stil de viață, educație, principii, scopuri, nivel de dezvoltare, etc,
- a existat o relație de cuplu toxică, de exemplu, prin predictibilitate și
- alte situații…
De ce?
Putem rămâne prieteni atunci când simțim că relația de prietenie ne aduce un beneficiu, atunci când ne face bine, pentru a nu avea senzația de pierdere totală și evident, să nu ne rănească.
În ce condiții?
În același timp, este necesar să stabilim niște limite, cum ar fi: lipsa reproșurilor, a presiunii, a detaliilor din viața privată, etc.
Este extrem de important cu ce emoții am rămas după despărțire, cum îți amintești de acea persoana, cum a decurs relația, calitatea vieții după despărțire…
Bineînțeles, că există și situații când prietenia nu este posibilă sau nu se dorește, iar acest lucru este pe deplin respectabil!